Nieuws

Radboud oncologie fonds: ”tijd voor verbetering!”

12/7/2019

Het Radboud Oncologie Fonds heeft zich aangesloten bij de strijd tegen galblaaskanker. Als partner van het KWF en partner van het Radboud Centrum voor Oncologie hebben zij het onderzoek naar galblaastumoren als een van hun projecten opgenomen.

Galblaaskanker is een zeer zeldzame en uiterst dodelijke aandoening: na diagnose leeft een patiënt gemiddeld slechts vier maanden. Omdat het zo weinig voorkomt is er minimaal onderzoek naar verricht. Over de precieze oorzaak, ontwikkelingsmechanismen en optimale therapie voor deze tumor is dan ook heel erg weinig bekend. De symptomen zijn vaag en treden pas in een vergevorderd stadium op, waardoor de diagnose voor veel patiënten helaas vaak (te) laat komt. Een operatie is momenteel de enige behandeling waarmee een kans op genezing bestaat. Helaas is dit maar bij 10 – 20% van de patiënten mogelijk omdat de tumor meestal al te ver gevorderd is. Bij andere tumoren kan chemotherapie de overleving nog verbeteren als een operatie geen optie is, maar helaas lijkt dit bij galblaaskanker weinig effectief. Kortom, tijd voor verbetering!

In het kader van galblaaskankeronderzoek loopt in het Radboudumc een project waarin precieze genetische afwijkingen van galblaaskanker worden onderzocht. Bij andere tumoren, zoals borst- en darmkanker, is dit reeds gedaan. Dit heeft ertoe geleid dat er therapieën op de markt zijn gekomen die de tumor heel specifiek kunnen remmen: doelgerichte therapie of ”targeted therapies”. Deze medicijnen hebben bij deze patiëntengroep tot een aanzienlijke verbetering van de overleving geleid. Ons doel is om dit ook voor galblaaskanker te doen. Door het in kaart brengen van het genetisch landschap van galblaastumoren willen wij aanknopingspunten vinden voor targeted therapies om deze medicijnen óók voor patiënten met galblaaskanker beschikbaar te maken.

Momenteel zijn er al 20 tumoren onderzocht en zijn er voorzichtige aanknopingspunten voor doelgerichte therapieën ontdekt. Om deze bevindingen hard te kunnen maken moet er nog een groter aantal tumoren worden onderzocht. Als deze bevindingen ook in een groter aantal tumoren blijken te kloppen, komen er therapieën voor patiënten met galblaaskanker op de markt die zouden kunnen leiden tot een betere prognose. Hier is echter wel geld voor nodig.

Daarom zijn wij in samenwerking met het Radboud Oncologie Fonds een inzamelingsactie gestart. Wilt U meer weten of ook bijdragen aan dit onderzoek om de overlevingskansen voor deze patiënten te verbeteren? Klik dan op deze link.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close